ΣΥΝΕΝΖΥΜΟ Q10 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ?

2013-05-31 18:06

Το συνένζυμο Q10 (ουβικινόνη), είναι ένα μη απαραίτητο λιποδιαλυτό θρεπτικό συστατικό το οποίο βρίσκεται σε σημαντικές ποσότητες σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης καθώς και σε φυτικά τρόφιμα. Στο σώμα μας εντοπίζεται κυρίως στο εσωτερικό των κυττάρων, ιδίως στους σκελετικούς μύες και στον καρδιακό μυ.

Τα συμπληρώματα συνενζύμου Q10  έχουν πρόσφατα αρχίσει να προωθούνται στο γενικό πληθυσμό ως προϊόντα που μπορούν να βελτιώσουν την ευεξία και την ενεργητικότητα. Για τους αθλητές τα συμπληρώματα αυτά ισχυρίζονται ότι βελτιώνουν την παραγωγή ενέργειας και ότι μειώνουν την οξειδωτική βλάβη κατά την άσκηση.

Ωστόσο, η ανασκόπηση των μελετών που έχουν διερευνήσει τις επιδράσεις της χορήγησης συμπληρωμάτων Q10 στον ενεργειακό μεταβολισμό, την αθλητική απόδοση κα την οξειδωτική βλάβη κατά την άσκηση δείχνει ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποιος θετικός ρόλος των συμπληρωμάτων αυτών. Αντίθετα, υπάρχουν κάποιες  μελέτες που δείχνουν ότι το   συνένζυμο Q10 μπορεί να έχει ακόμη και αρνητικές επιδράσεις στην αθλητική απόδοση κατά τη διάρκεια άσκησης υψηλής έντασης καθώς και στις προσαρμογές που επέρχονται με την προπόνηση.

Στην πραγματικότητα, απαιτείται περεταίρω έρευνα  για τη διερεύνηση των επιδράσεων χορήγησης συμπληρωμάτων Q10 στην αθλητική απόδοση. Προς το παρόν, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη χορήγηση τέτοιων συμπληρωμάτων σε αθλητές.

Γράφει η Ρούλα Πιτσίκου Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών.