ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΕΣΑΙ… ΞΕΡΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ!!!

2013-05-31 19:45

Οι περισσότεροι αθλητές και γενικά όσοι επισκέπτονται τα γυμναστήρια, χρησιμοποιούν μια μεγάλη ποικιλία συμπληρωμάτων διατροφής με σκοπό είτε να βελτιώσουν την αθλητική τους απόδοση είτε να «φουσκώσουν πριν την ώρα τους!»

Όποιο περιοδικό με θέμα την ευεξία και άσκηση να κοιτάξεις , και σε όποιο κατάστημα με αθλητικά είδη κ αν μπεις αποκλείεται να μην βρεθείς μπροστά σε κάποιο πολλά υποσχόμενο «διατροφικό ματζούνι»!

Τα περισσότερα αν όχι όλα από αυτά στηρίζονται σε υπερβολικές αξιώσεις και συνήθως οι τιμές τους είναι υπερβολικά υψηλές. (Γιατί άραγε…???)

Στην πραγματικότητα, το εμπόριο τέτοιων προϊόντων είναι τραγικά ανεξέλεγκτο και οι περισσότεροι από τους ισχυρισμούς για τα προϊόντα αυτά είναι αβάσιμοι, ανυπόστατοι και φερμένοι από … ψηλά!!! Η πώληση τους στηρίζεται  από τη μία, στη διαφήμισή τους από διακεκριμένους αθλητές υψηλής κλάσης, (οι οποίοι αμείβονται γενναιόδωρα φυσικά για να καταφέρουν  να υποστηρίξουν τις αβάσιμες λειτουργίες και τις δράσεις αυτών των προϊόντων) και από την άλλη στην ευκολοπιστία των καταναλωτών που ονειροπολούν ότι  αγοράζοντας ένα τέτοιο προϊόν θα μεταμορφωθούν στον καλλίγραμμο αθλητή-διαφημιζόμενο που αντικρίζουν!

Ας παραθέσουμε τώρα μερικά από τα σούπερ σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά.

  • Καρνιτίνη
  • Τζίνσεγκ
  • Βασιλικός πολτός
  •  Παγγαμικό οξύ (DMG)
  • Συμπλήρωμα βορίου, βαναδίου, ψευδαργύρου, μαγνησίου ακόμα και μαγγανίου.

Ναι , είναι άξιο απορίας το πώς αυτές οι ουσίες πλασάρονται στην αγορά υποσχόμενες ταχεία καύση λίπους , μυϊκή ενδυνάμωση, αύξηση μυϊκής μάζας και σούπερ αντοχή στην άσκηση μέχρι το τέλος!

Θα σου πω κάτι αλλά να μείνει μεταξύ μας …

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΏΜΑΤΑ  ΑΥΤΑ!!!!!

Θα σου πω και κάτι άλλο…

ΤΖΑΜΠΑ ΞΟΔΕΥΕΣΑΙ!!!! (γιατί είναι και πανάκριβα!!!)

Ναι, αλλά εσύ επιμένεις ότι τα πήρες και έκαναν δουλειά!

Μήπως διότι στο παρελθόν έχουν δει το φως της δημοσιότητας διάφορες περιπτώσεις   αθλητών υψηλής κλάσης, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί για την ουσία ναδρολόνη (ένα γνωστό αναβολικό στεροειδές), κάτι που μετα από έρευνες αποδόθηκε στην ακούσια πρόσληψη προ-ορμονών από συμπληρώματα διατροφής? Τέτοιες ουσίες όπως  η νοραδρολόνη, η ανδροστενεδιόνη, το DHEA και άλλες αναβολικές ουσίες και στεροειδής ορμόνες ή διεγερτικά φάρμακα όπως εφεδρίνη και υψηλές δόσεις καφεΐνης, βρίσκονται συχνά ανακατεμένες σε συμπληρώματα διατροφής και είτε αναγράφονται στην ετικέτα του σκευάσματος είτε όχι.

Απ’ την άλλη, υπάρχει και το πιο απλό σενάριο.. αυτό του ότι , επειδή έβαλες το χέρι βαθιά στην τσέπη για να αγοράσεις το σκεύασμα, στρώθηκες για τα καλά στην γυμναστική και στο τέλος απέδωσες τα αποτελέσματα της μυϊκής σου ενδυνάμωσης στο σκεύασμα ξεχνώντας φυσικά τις ατέλειωτες ώρες στο γυμναστήριο και τα τόσα κιλά βαράκια που σήκωσες φυσώντας και ξεφυσώντας!

Γράφει η Ρούλα Πιτσίκου Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών.